English

Switch to English

Tudnivalók az illóolajok és a zsíros olajok világáról


Az illóolajok illatos növényi részekből vagy váladékokból (pl: balzsamból) vízgőz-desztillálással, egyes esetekben oldószeres kivonással vagy sajtolással nyert kellemes szagú folyékony, ritkábban szilárd, illékony anyagok. Levegő és fény hatására az illóolajok többnyire változnak, egyes esetekben sűrűn folyóvá válnak. Kémiai összetételük és állandóik ilyenkor az előírtaktól eltérnek. Az olajok gyártása illetve a növények tárolása GMP körülmények között történik. Az illóolajok minősége megfelel az európai gyógyszerkönyv követelményeinek és a Gyógynövénykutató Intézet engedélye által kerül forgalomba.

Az illóolajokat gyakran használjuk úgynevezett alapolajokban (bázisolajok) oldva. Fontos vivőanyagok az aromaterápiában, de saját élettani, illetőleg gyógyszertani hatásokkal is rendelkeznek. Főleg a zsíros olajokról van szó, melyeket hidegen sajtolt olajoknak is neveznek. Szerkezetük teljesen eltér az illóolaj szerkezetétől. Főleg táplálékkal jutnak a szervezetbe, de a bőrön át is felszívódnak.

Felhasználási Területek

  • Gyógyszeripar
  • Kozmetikai ipar
  • Aromaterápia

Az illóolajos növények és fő hatóanyaguk, az illóolaj, részei a természetnek. Alkalmazási területük az egészségügyi felhasználás mellett is széleskörű. Nélkülözhetetlen szerepük van a táplálkozásában. A fűszerolajok nemcsak ízletesebbé teszik az élelmiszereket, hanem kedvező befolyást gyakorolnak az emésztésre és sok egyéb életfolyamatra. Az illóolajok a testápoló-, szépítő- és illatszerek jellemző anyagai. A kozmetikai készítmények gyártásakor gyakran használnak aromanövényeket és illóolajokat.

Az aromaterápia, a kozmetikai ipar és a gyógyszeripar között sok az átfedés.

Illóolaj Keverékek (Aromaterápia)

Az aromaterápia mind körülhatároltabb szakterület, szemléletében és eszköztárában nagy mértékben támaszkodik előző korszakok hagyományaira, távoli tájak megfigyeléseire, eljárásaira, növényeire. Az aromaterápia a gyógyászat egyik ága, mert az illatok, zamatok hatást gyakorolnak az emberi szervezetre is. Hatáskörébe tartozik minden, ami az aromanövények előfordulására, termesztésére, hatóanyagaira
vonatkozik éppen úgy, mint valamennyi felhasználási terület. Az aromaterápiában az illóolajok játszanak vezető szerepet.

Az Illóolajgyártásról

A Pomodor kft. Magyarország egyik legnagyobb, komoly gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezó illóolaj-desztilláló cége. Az alapanyagul szolgáló gyógy- illetve fűszernövényekból saját lepárlóüzemünkben vízgőz-desztilláció útján nyerjük a különböző, 100 % -os tisztaságú természetes illóolajokat.

A növények – melyekkel Önök már csak illóolaj formában találkoznak – több éve megbízhatóan szállító, szerződéses termelői bázisunkon keresztül jutnak el hozzánk. Minősített beszállítóinktól kiváló alapanyagok érkeznek, nemcsak országon belülről, hanem határainkon túlról is.

Angelikagyökér Kapornövény
Ánizsmag Konyhakömény
Bazsalikom Koriander
Boróka Lestyángyökér
Borsika Lestyánlevél
Cickafarkfű Levendula
Édeskömény Majoranna
Kék kamilla Muskotályzsálya
Római kamilla Orbáncfű
Izsóp Orvosi zsálya
Kakukkfű Petrezselyemmag
Kapormag Sárgarépa

Magyarországon komoly hagyományra tekint vissza az illóolajgyártás, ennek köszönhetóen bátran kijelenthetjük, hogy nagyon sok hazai illóolaj világhírű, ezáltal kedvelt külföldön is. Példaként említhetjük a kék kamilla olajat, és a cickafarkfű olajat.

Illóolajaink felhasználhatósága igen széleskörű, partnereinken keresztül eljutnak több hazai és külföldi multinacionális vállathoz, így több éve megelégedve alkalmazzák különféle gyógyszeripari, illat- és aromagyártó, kozmetikai és élelmiszeripari cégek.

Cégünk rugalmasan alkalmazkodik az egyedi igényekhez, akár bérmunkaszerződés keretein belül is.

Reméljük saját tapasztalat alapján győződnek meg arról, hogy cégünknél a jó minőség jó árért szlogen mögött tartalom is van, hiszen cégünk múltja, jelene és neve kötelez.